Cambodja... Siem Reap

Door: Arnoud

Blijf op de hoogte en volg Arnoud

19 December 2009 | Cambodja, Khett Siem Reab

Maandag 14-12-2009
Ik begin steeds meer te wennen aan slapen in een kamer van zo'n graad of 28, nu is dit ook wel een goed bed..we hebben een relatief heerlijke douche, is in hoogte verstelbaar, warm water en zelfs nog een redelijke straal, was op heel wat plekken wel een stukje anders. Met de tuk-tuk eerst richting de Killing Fields, een tour van ongeveer een 1/2 uur, eerst door de chaotische stad heen wat op zich echt al een happening is, iedereen houd wel rekening met elkaar, kinderen van ee njaar of 7, 8 fietsen hier ook gewoon overal mee richting school moeten ze toch eens aan al de nederlandse kinderen en ouders vertellen.. zelfstandigheid begint hier echt al een paar jaar eerder, De tuk-tuk chauffeur zet ons voor de killing fields af, althans een van de meerdan 100 Killing Fields die Cambodja heeft. Deze in de buurt van de hoofdstad geld als een van de grootste en hier is ook het monument ter herdenking van de slachtoffers. Onze gids geeft uitleg over de betekenis van al de locaties en wat er allemaal gebeurt is per locatie, Wat mensen elkaar aan kunnen doen is echt onbeschrijfelijk, op een stuk land van 2 hectare liggen de stoffelijke resten van meer dan 20.000 mensen, ik schrik als de gids meld dat alleen de grote botten zijn opgegraven, door de regenperiodes en de tijd komen er ook op de wandelpaden de kleinere botten soms te voorschijn, hier lopen we dus gewoon overheen en je kan ze ook soms zien en aanraken...deze Killing Field was het eindstation voor de slachtoffers die gevangen gezet, ondervraagd en gemarteld werden in de Toul Sleng gevangenis in Phnom Penh, hier gaan we 's middags naar toe. Ritje terug naar de stad, het is en blijft een geregeld zootje, wat wel goed is in Azie is dat bij de stoplichten een seconde teller staat zodat je a, kan zien hoe lang je nog moet wachten en b, je weet hoe snel je moet over steken.. was al in chang mai bij de oversteekplaatsen zo.. erg handig dat je kan zien wanneer je moet gaan rennen..haha. Voor de ingang van het museum staan bedelaars en overlevende van de Rode Khmer periode, het levende bewijs van waartoe mensen in staat zijn. Dit museum was de grootste plek voor ondervraging en marteling, locatie: S-21, voor de Rode Khmer periode was dit een vrij grote school en het is erg luguber om je te realiseren dat ern hier eerst allerlei kinderen gespeeld en geleerd hebben die later mischien wel op deze zelfde plek zijn ondervraagd en gemarteld. Wat er door me heen gaat is onbeschrijfelijk, het lijkt er een beetje op dat Pol Pot niet heeft onder willen doen voor Hitler in de 2e wereldoorlog, naar mate je hierlanger door de gebouwen A, B, C en D rondloopt, des te meer besef je dat het nog maar 35 jaar geleden was..op het einde van het Pol-Pot Regiem was ik 15 jaar oud. Schokkend is de foto documantaire van een idiologische groep uit Zweden die in 1978 een 2 weekse rondreis door Camobdja hebben gemaakt. Deze groep was onderdeel van een een grote beweging in het westen die de mao/marx gedachte / beweging erg bewonderde.. het bind zijn voor de geruchten en de feiten van wat hier allemaal afspeeld en het heiige geloof dat alles wat ze te zien kregen de waarheid was is schokkend, volwassen zelfstandige mensen van een jaar of 27, kunnen, mede door hun idialistische gedachtes, niet geloven dat hier een volkerenmoord en absurde wereld gecreeerd is. Het maakt me eens en temeer duidelijk dat het dwingend opleggen van wat voor levensovertuiging, levensleer, idiologie en al de andere vormen, uiteindelijk altijd lijdt tot onderdrukking, moord en niets anders is dan onderdrukking en uitbuiting van bepaalde groepen, ik ga voor mezelf nog een keer in detail opschrijven wat ik deze dag gezien heb........
Hoe raar het ook mag klinken, ik ben "blij" dat ik deze dag in mijn rondreis heb gehad, geschiedenis is om van te leren, ook al weet ik dat geschiedenis zich telkens weer herhaald. We komen aan het eind van de dag weer bij ons guesthouse aan, een heerlijke maaltijd genoten en een film gekeken..nog ff internet op en daarna slapen.

Dinsdag 15-12-2009
Vandaag een wandeling door de stad, lastig als je in je guesthoude ontdekt dat het royal palece museum tussen 11:00 en 14:00 gesloten is..dus eerst maar langs het nationaal museum, waar honderden budda beelden van de ankgor periode en alles dat er na kwam zijn uitgestald..tussen de middag heerlijk wat gegeten in een weg restaurantje... en nee... ben er nog steeds niet ziek van geworden...vanmiddag het royal palece en de Silver Pagoda bewonderd, jammer dat je niet overal in mag... het is een en al glitter en praal, en als ze het zelfde ritueel hebben als op paleis soesdijk dan was er iemand van het royal palace at home.. de vlag hing in ieder geval in top..de vloer van de silver Pagoda is geplaveid met platen zilver van zo'n 20 bij 20 cm..5000 stuks..en daar wandel je dus overheen..overal is binnen foto's nemen helaas verboden, na 2 uur te hebben rond gewandeld terug richting guesthouse. en internet om gezellig met mijn meisje te kletsen...was super gezellig... en time fly's when your having fun... dus daarna snel nog maar wat gegeten want het 2e flesje bier kwam aardig binnen zetten, als laatste mijn busreis van woensdag geregeld...

Woensdag 16-12-2009
Ik zou om 7:45 worden opgehaald, mar ach ... Laos time kan ook net zo goed Cambodian time zijn, er staat een dame voor de balie van het guesthause die niet is opgehaald door haar "pickup service" met ee nlokale telefoon belt ze de travel operator.. en laat duidelijk merken dat ze snel gehald dient te worden anders wil ze haar geld terug... gelukkig voor haar staat er binnen 5 minuten een ophaal tuk tuk voor haar klaar...ik Word om half 9 opgehaald met een klein busje, bekend transportmiddel naar het buscomplex, is zo'n busje met 11 plekken, na de 13e persoon dachten we dat we er wel waren.. was lekker intiem zal ik maar zeggen.. maar he.. er kunnen er makkelijk nog een paar bij.. uiteindelijk incl. bestuurder zaten we met 17 personen in het busje.. en dus ook met 17 grote rugzakken... gelukkig was het maar een tripje van 10 minuten.. snel overgestapt op de regular bus naar Seam Reap..ritje van 6 uur, in backpackers wereld een relatief kort ritje dus, zoals gewoonlijk wordt je buiten de stad gedropt waar grote groepen chauffeurs wachten om je overal en nergens naar toe te brengen..ik zit nu in het ancient anghor hotel.. 10 dollar per nacht.. pffff wel duur...maar heb super kamer en lig nu aan een heerlijk zwembadje te genieten van mijn bierte.. morgen misschien naar de eerste tempel.. of misschien ook niet.. heb de tijd..aan het eind van de middag kom ik in gesprek met een dame die ook nederlands is en hier 1 nacht overnacht, gaat dan in ee nander hotel waar ze haar vrienden ontmoet die uit nederland komen, zijn werknemers van klm dus moeten maar zien of ze op het vliegtuig kunnen.. blijkt het die dame aan de balie van het oke guesthouse te zijn... dus echt... toeval bestaat niet...zijn samen even wat gaan eten en over de nachtmarkt gestruind..waar ik ondertussen vernam dat petra al zo'n 21 jaar aan het reizen is.. een heerlijke vraagbak dus voor me.. lig om 11 uur in bed.. hopelijk een heerlijke nachtrust

Donderdag 17-12-2009
's morgens heelijk opgestaan... even geen kippen e.d. heerlijk goede douche.. lekker ontbeten.. en daarna op een stoel aan het ezwembadje gaan liggen... even stukje badderen.. weeer wat lezen... badderen.... email... enz.. met andere woorden.. heb de hele dag geen ene reet gedaan.. heerlijk.. moet ik vaker doen...ben wel een beetje rood geworden hoop maar dat dat ooit eens bruin / bruiner word.. ben in iedergeval niet de witste melkfles meer ..

Vrijdag 18-12-2009
Eerst maar ff mijn was weggebracht, verder een fiets geregeld, want het huren van een brommer is hier niet toegestaan, er zijn te veel ongelukken gebeurd met toeristen...dus dan maar fietsend de weg op, op zoek naar de 2 na mooiste golfbaan van Azie, is ontworpen door Nick Faldo en moet een km of 4 bij mijn guesthouse vandaan liggen.. easy dus, zoals gewoonlijk loopt alles anders.. naambordjes en straatnamen zijn hier niet echt veel aanwezig en op een onverklaarbare wijze beland ik dus aan de voordeur van Ankgor Wat,. het grootste religieuze complex ter wereld, ik had gehoord dat een kaartje voor 1 dag 20 dollar kost (voor alle sites) en voor 3 dagen 40 dollar, nou.. waar koop je zo'n kaartje...ik loop maar gewoon richting de ingang, foutje, controle en het kaartloket is ergens 2 km verderop.. dus maar weer fietsen..vind het wel snel.. en kijk dus hoe alles in elkaar zit, besluit om morgen een 3 daags toegangsbewijs te kopen en nu maar weer door te fietsen terug naar Siem Reap, kom onderweg lans het nationaal museum van Ankgor en ben blij dat ik er ben.. kan ik een hoop voorinformatie opdoen over de geschiedenis en begrijp ik de "Wat" locaties stuk beter... terug in Siem Reap maar weer op de kaart gekeken waar ik nu weer mis ben gereden.. en zowaar vind ik de golfbaan.. of beter gezegd, een resort waar een drivingrange bij is...snel ff 40 ballen meppen.. ze hebben zelf erg goed materiaal..(blijkt van een guest te zijn), Titleist 695 CB (voor de kenners) gaat niet eens zo slecht..zweet loopt wel van mijn voorhoofd af..gelukkig krijg ik hiereen mini haddoekje en een flesje water, daarna op zoek naar de echte golfbaan, ligt 1.5 km verderop.. kom aan bij een echte mooie golfbaan en krijg een rondleiding langs de 1e 9 holes in een buggy, wat op valt dat Nick niet echt van linkshandige spelers houd.. haha overal ligt aan de linker kant of water of troep...na ongeveer 3 kwartier kom ik weer in het clubhuis, en bestel een spicy chicken wrap...ze hebben hier en vritrine waar een voorbeeld van alle gerechten is uitgesteld... erg slim... te laat zie ik ineens een kipsate met satesaus, de wrap was al voor me neergezet, dus bestel nog wel ff de satesaus om te testen..is erg lekker... dus Guido, hier kan je met een gerust hart komen spelen.. kipsate met rijst is ong. 6 dollar..greenfee. trouwens 115 dollar. wat me gezien de baan meevalt maar gezien het land een beetje tegen..wordt na het eten weer met een busje terug gebracht waar mijn fiets was gestald en neem de verkorte route terug naar de stad... over binnenweggetjes en langs allerlei krakkemikkige huisjes..ben ineens weer echt een attractie om te zien fietsen... kom gelukig voor het donker weer bij het guesthouse aan.. tijd om te niksen een een biertje te nemen... weet nu in ieder geval waar ik mijn 3 daagse ticket moet kopen..ik lees dagelijks de kranten in nederland.. dus weet precies wat voor weer het is.. lekker sneeuwballen gooien...

• 19 December 2009 - 06:22

Sabien:

hahaha ja hier is het inderdaad sneeuwballen gooien ja!
    wauw wat een ongelooflijk leuk verhaal weer, men je moet het allemaal wel durfen zo in je eentje, geweldig hoor!
    en jij bruin?? ik ben heel benieuwd!!
    liefs van ons allemaal

• 19 December 2009 - 07:04

Ster1:

over een jaar of tien heb ik weer tijd Arnie

• 19 December 2009 - 17:52

Pa EnJojo:

wat een geweldige belevenis!het vriest hier 10gr,en het is 19 uur,en dat in december!
    ook verwachten ze weer sneeuw.heb het goed,geniet van de warmte,groetjes,van ons beide.

• 21 December 2009 - 21:52

Moon:

echt super weer..vooral zo doorgaan, charlie..hele fijne en vooral zonnig feestdaagjes en alle goed, reisvreugde en gezondheid voor 2010..knuffels, Moon

• 25 December 2009 - 09:40

Jenny S.:

Geweldig om elke keer je reisverslagen/ervaringen te lezen !
    Ik wens je hele gezellige feestdagen en een heel goed, gezond, avontuurlijk, liefdevol en vrolijk 2010 !
    xx Jenny

• 25 December 2009 - 11:57

Joop Adema:

hoi arnoud vrolijk kerstfeest,wij zitten op dit moment klaar om weg te gaan eerst het graf van mijn ouders bezoeken en dan naar mijn nicht om de eerst kerstdag te vieren erg gezellijg allmaal ik lees dat jij het ook wel naar je zin hebt.
    ik kan dat wel begrijpen omdat ik ook ooit in die omgeving ben geweest,ik mis je wel op het naarderbos,groetjes van de Ademaatjes